Teken en Lyme
Ontspannen in de natuur doet een mens goed, maar controleer jezelf en de kinderen bij thuiskomst wel even op teken. Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kán leiden tot de ziekte van Lyme. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen.
Ziekte van Lyme
Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet is klein, maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.
Preventiemaatregelen
Teken komen veel voor in Nederland; niet alleen in de natuur, maar ook in bijvoorbeeld tuinen en parken. De zachte winters van de afgelopen jaren lijken daarin een rol te spelen. Bij wandelen op de paden is de kans dat je een teek oploopt in het algemeen erg klein. Als je gaat struinen door dichter begroeide stukken, kleed je dan niet te bloot, draag laarzen of stop je broekspijpen in je sokken.
Links en downloads
Op deze websites vindt u meer informatie over teken en de ziekte van Lyme:
- website RIVM
- website weekvandeteek.nl
- brochure Een teek? Pak 'm beet!, RIVM, april 2017 (PDF)
- Boswachter Ine Nijveld vertelt in NOS-journaal (14 aug 2016) over teken en hoe je tòch veilig het bos in kunt.
- Bekijk onderstaand filmpje van RIVM over verwijderen van teken.