Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Contact

Dossier Flora en fauna

Een bloeiend dieren- en plantenleven in Nederland. Daar zetten we ons voor in. Meestal door een gunstige leefomgeving te creëren, soms door ze juist in toom te houden.

Over de hazelmuis

Naam

  • Hazelmuis (Muscardinus avellanarius)
  • Engels: hazel domouse
  • Duits: Haselmaus
  • Behoort tot de familie van de slaapmuizen (gliridae)

Leefgebied

  • Heuvellandschappen en gebergten; Zuid-Limburg met name in bossen op de hellingen van de Geul en de Gulp.
  • Leeft vooral in en nabij loofbossen, voorkeur voor dichte struweelbegroeiing van bramen, hazelaar, adelaarsvaren en kamperfoelie op de overgang van structuurrijk bos naar grasland.

IUCN-status

Bedreigd

Nachtdier

Een hazelmuis spotten valt nog niet mee. Hij is niet alleen klein - met zijn 6 tot 9 cm past hij met gemak in een handpalm - maar is bovendien vooral 's nachts actief. Overdag slaapt hij in z'n nest in een boom of struik. Hij komt alleen voor in Europa, tot het westen van Rusland en het noordelijke deel van Turkije. In Nederland vind je hem alleen in Zuid-Limburg.

Slaapmuis

De hazelmuis behoort tot de familie van de slaapmuizen: van oktober/november tot april/mei houdt hij een winterslaap. Dat doet hij op de grond, in een stevig nest in de humus- of bladerlaag op de bosbodem. In het najaar eet hij zich tonnetje rond om een vetvoorraad aan te leggen voor de winterslaap. Hij komt dan zo’n 10 gram aan in totaal weegt hij dan zo’n 40 gram.

Zijn menu bestaat voornamelijk uit bloemen, zaden, vruchten, kersen, insecten en natuurlijk (hazel)noten. 

Meer info