Dossier Bos en hout

Staatsbosbeheer zorgt voor planten en dieren door bossen te beschermen, laat recreanten het bos beleven en produceert hout voor de Nederlandse markt.

Links en downloads bos en hout

Downloads

  • Groeiende toekomst, zo heet de bosvisie van Staatsbosbeheer. In dit beleidsdocument staat uitvoerig beschreven hoe Staatsbosbeheer de bossen beheert, met welke visie en ambities. (pdf, 34 pagina's, vaktechnische niveau)
  • In de folder Door de bomen het bos zien staat in een notendop beschreven hoe Staatsbosbeheer de bossen beheert en wat er bij komt kijken. (pdf, 28 pagina's, publieksniveau)

Meer informatie over de ontwikkeling naar gevarieerde, multifunctionele bossen:

  • Artikel over kap en verjonging in Vakblad Natuur Bos Landschap (pdf, 4 pagina’s, vaktechnisch niveau)

Links

  • Hollands-hout.com - Hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is verkrijgbaar onder de naam Hollands hout. Op deze website ziet u het hele proces dat een boom aflegt om een product te worden. Ook zijn hier projecten en verkooppunten van Hollands hout te vinden.
  • De Gedragscode bosbeheer bevat de voorschriften en checklist voor zorgvuldig bosbeheer die zijn goedgekeurd door de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. (pdf, 24 pagina's)
  • website Nationaal Bossenfonds - Het Nationaal Bossenfonds is een initiatief van de Nationale Boomfeestdag, Trees for all en Staatsbosbeheer. Deze gezamenlijke stichting streeft ernaar om jaarlijks minstens 10 hectare (ongeveer 20 voetbalvelden) extra bos aan te planten. Dit doet het fonds samen met bedrijven en particulieren die graag willen bijdragen aan nieuw bos en meer natuur in Nederland. 
  • website Forest Stewardship Council (FSC®) – Hier vindt u meer informatie over deze onafhankelijke organisatie die wereldwijd de bedreiging van bosgebieden tegengaat en uitgangspunten bewaakt voor goed bosbeheer.
  • Veelgestelde vragen over (haard)hout - Hier vindt u alle vragen die consumenten en zakelijke klanten hebben over het hout en haardhout uit de bossen van Staatsbosbeheer. 

Bosbeheer en houtverwerking in beeld

In de serie Ons hout (Omroep Flevoland) nemen boswachters van Staatsbosbeheer de kijkers mee in allerlei aspecten van het bosbeheer en het gebruik van het hout. U kunt op YouTube alle afleveringen van Ons hout terugkijken:

Ontdek onze bossen

Onze mooiste bossen en tips voor boswandelingen vindt u bij Natuurgebieden.

Harrie Hekhuis
Vragen over dit onderwerp? Harrie Hekhuis
Afdelingshoofd Beheer en Productie
h.hekhuis@staatsbosbeheer.nl

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten