Visie en beleid afval in de natuur
Opruimkosten
Staatsbosbeheer probeert altijd te achterhalen wie de eigenaar is, maar vaak komt het erop neer dat we het afval zelf opruimen. Soms werken we daarbij samen met de gemeente, de stort of een sociale werkplaats. Staatsbosbeheer schat de jaarlijkse kosten voor schoonmaak op zo’n half miljoen euro. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor bijvoorbeeld het beheer van natuurgebieden of voor de aanleg en onderhoud van recreatiepaden.
Schoonmaakacties in de natuur
Ook bezoekers ergeren zich aan afval in de natuur. Daarom zijn er regelmatig schoonmaakacties, bijvoorbeeld de opruimactie van Stichting Noordzee of de actie van Staatsbosbeheervrijwilligers bij de Waalstranden.
Afvalbakken
Staatsbosbeheer is terughoudend in het plaatsen van afvalbakken. Onze ervaring is dat dit het afvalprobleem niet oplost, maar in sommige gevallen juist verergert. Er ontstaat zwerfvuil doordat mensen hun afval naast de afvalbak gooien. Ook dieren, zoals kraaien en vossen, trekken het vuil uit de bakken als ze op zoek zijn naar voedselresten.
Advies bij drugsafval
Bij de productie van harddrugs, zoals xtc, komt veel afval vrij. Harddrugs zijn illegaal in Nederland en dus is het afval ook niet zomaar naar een gemeentestort te brengen. Drugsafval belandt daarom helaas vaak in de natuur. Dit chemische afval is gevaarlijk voor dieren, maar ook voor mensen. Ons dringende advies aan bezoekers is dan ook om altijd van dit afval af te blijven en de dumping te melden bij de politie of boswachter in de regio. Staatsbosbeheer huurt gespecialiseerde bedrijven in voor het opruimen. Als de vaten lekken of omgevallen zijn, volgt bovendien bodemsanering. Drugsafval is te herkennen aan een grote hoeveelheid vaten en potten.