Zuid-Kennemerland

Buitenplaatsen als Elswout en Middenduin brengen je terug naar de tijd van rijke kooplieden met fraaie buitenverblijven en exotische landschapstuinen.

Elswout

Rijke Amsterdamse kooplieden ontdekten in de 17e en 18e eeuw Zuid-Kennemerland als de ideale plek voor een buitenplaats. Elswout bij Overveen is een van de oudste daarvan.

Het Grote Huis van Elswout is een voor Nederland zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Architect Constantijn Muysken heeft voor zijn ontwerp uit allerlei stijlen geput. Belangrijkste inspiratiebron vormden de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome: er is een verbluffende gelijkenis tussen de voorgevel van de villa Farnese in Caprarola en de oostgevel van Elswout.

Op Elswout zijn behalve het huis en het park talloze bijzondere monumenten aanwezig, zoals een modelboerderij, dienstwoningen, blokhutten, tuinhuisjes, stallen en koetshuizen, een ijskelder en een aardappelkelder. Meest in het oog springt de oranjerie met zijn grote glazen koepel.

High tea en huwelijken

De orangerie op Elswout is een prachtige plek voor huwelijks- en bedrijfsfeesten en presentaties. De orangerie is iedere zondag geopend van 10.30-17.30 uur. Op andere dagen kun je reserveren. Op zondag kun je per tafel een high tea reserveren. Voor grotere gezelschappen, vanaf 30 personen, is hiervoor dagelijks een zaal beschikbaar.

Theater Elswout

Op het landgoed vind je theater Elswout, door verhalenverteller Wijnand Stomp omgedoopt tot het ‘Huisje Vol Verhalen’. Luister naar zijn verhaal over de vrolijke, flamboyante familie van Mister Anansi of kom naar één van de muzikale avonden met singer-songwriter talenten. Ook is het theater regelmatig het toneel van literaire avonden, diner storytelling of storytelling trainingen. Wil je liever een activiteit op maat? Je kunt er ook terecht voor bedrijfsuitjes, schooluitjes of kinderfeestje. Meer informatie vind je op theaterelswout.nl.

Gebied:
Zuid-Kennemerland
Praktisch:
  • Elswout is vrij toegankelijk voor wandelaars van zonsopgang tot zonsondergang
  • Honden mogen aangelijnd mee
Buitenplaats Elswout
Elswoutlaan 12a
2051 AE Overveen
Naar startpunt
Buitenplaats Elswout Buitenplaats Elswout

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten