West-Friesland

Ruige, natte natuur vol vlinders en een speciale vogeleiland. West-Friesland is méér dan land- en tuinbouw.

Vogeleiland De Kreupel

De kreupel is een eiland exclusief aangelegd voor vogels. Het eiland ligt in het IJsselmeer op 4,5 km van Andijk. Eigenlijk is het een archipel van kleinere en grote eilanden, ondieptes, geulen en dammen. Het is 70 hectare groot. Verschillende vogelsoorten, zoals visdieven, nestelen graag in op het eiland. Visdieven broeden op de kale zandeilanden en foerageren op het open water in de ruime omtrek. Daarnaast rekenen we jaarlijks duizenden zwarte sterns, aalscholvers, kokmeeuwen, diverse eenden en nog veel meer tot de vaste gasten van dit kleine vogelrijk. Het gebied is een belangrijke rustplaats voor vogels na het broedseizoen. Het beheer van de Kreupel is er daarom op gericht om het kenmerkende pionierlandschap te behouden. Er wordt daarom jaarlijks gemaaid en bomen worden verwijderd.

Toegankelijkheid

De Kreupel is alleen toegankelijk voor de vogels zelf. Ten zuiden van De Kreupel vind je de natuurhaven met een aantal aanlegsteigers. Daar heb je goed zicht op De Kreupel. De natuurhaven is geopend van 1 april tot 1 oktober. Om de rust voor de vogels te garanderen, zou je de haven kunnen bestempelen als stiltegebied daarom mag je daar bijvoorbeeld niet zwemmen, barbecueën en muziek draaien of maken.

Activiteiten

Er worden diverse excursies/vaarttochten rondom De Kreupel georganiseerd. Vraag de boswachter voor actuele informatie.

Vogeleiland De Kreupel

Op 16 mei 2016 was Vogeleiland de Kreupel te zien bij Binnenstebuiten. Bekijk de uitzending met boswachters Leon en Marieke terug via www.staatsbosbeheer.nl/binnenstebuiten.

Gebied:
West-Friesland
Contact:
Boswachter Maarten Duinker, E m.duinker@Staatsbosbeheer.nl
Natuurhaven De Kreupel
Nieuwe Haven 1
1619 JW Andijk
Naar startpunt
Natuurhaven De Kreupel Natuurhaven De Kreupel

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten