Schouwen-Duiveland

Een vriendelijk polderlandschap met lange dijken langs water en moerassen, brede duinen, strand, bos aan zee en mooie dorpen.

Ringwalburg Burgh

Bij het dorp Burgh op Schouwen zie je een ronde hoge aarden wal: een ringwalburg. In Zeeland werden vanaf de 9e eeuw deze ringwalburgen langs de kust gebouwd ter verdediging tegen plunderende Vikingen. Tenminste, zo zien de meeste historici de functie van de typische bouwsels. Zoals het woord al suggereert bestaat een ringwalburg uit een ronde of ovale vorm in het landschap. Oorspronkelijk zullen ook houten palen onderdeel uitgemaakt hebben van de verdediging. Net als een brede gracht. Die laatste is nog zichtbaar. Op basis van historisch onderzoek is een deel van de ringwalburg gereconstrueerd zodat de bezoeker zich beter een idee kan vormen over hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Bijzonder hier: een deel van het terrein is in gebruik als begraafplaats.

In Burgh is de vroegere wal gedeeltelijk gereconstrueerd. Op een paneel is informatie over de geschiedenis van de ringwalburg te vinden. 

Gebied:
Schouwen-Duiveland
Achter museum De Burghse Schoole
Kerkstraat 3
4328 LH Burgh-Haamstede
Naar startpunt

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten