Randmeren

In en rond de Randmeren vind je bloemrijke dijken, onbewoonde eilandjes en eeuwenoude polders en overal water- en weidevogels.

Stoomgemaal Hertog Reijnout

In de polder Arkemheen, vlakbij Nijkerk, staat het stoomgemaal Hertog Reijnout. Dit monument is van 1883 tot 1983 in bedrijf geweest om overtollig water uit de polder te malen. Sinds de grote renovatie in 1985 heeft het gemaal een bezoekerscentrum met informatie over polder Arkemheen, de bijzondere natuurwaarden en de rol van water daarin. 

Bezoek aan het stoomgemaal

Het stoomgemaal is op maaldagen 'onder stoom' te bewonderen. Vrijwilligers houden stoomgemaal open voor publiek in de zomerperiode en verzorgen het onderhoud in de winter. Zij besteden een groot deel van hun vrije tijd aan het stoomgemaal.

Bezoekerscentrum

In de kolenloods van het stoomgemaal vind je bezoekerscentrum Arkemheen. Op de zolder van het bezoekerscentrum is een schitterend vogeluitkijkpunt en vinden wisselende tentoonstellingen plaats. Het Stoomgemaal Hertog Reijnout en het Bezoekerscentrum Arkemheen organiseren jaarlijks evenementen, die een bezoek meer dan waard zijn.

Gebied:
Randmeren
Praktisch:
Kijk voor meer informatie op de website van het stoomgemaal.
Stoomgemaal hertog Reijnout
Zeedijk 6
3861 MD Nijkerk
Naar startpunt
Stoomgemaal hertog Reijnout Stoomgemaal hertog Reijnout

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten