Oranjewoud

Landgoederen midden in de bossen, met lange lanen, een museumpark en de Overtuin. Het Oranjewoud is echt een koninklijk bos.

Over Oranjewoud

Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen, is een verzameling voormalige landgoederen. Dit is nog goed te zien aan de in barokstijl aangelegde lanenstructuur van de bossen. De lanen maken het gebied ideaal om te wandelen.

Een korte geschiedenis

Landgoed Oranjewoud werd in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje. Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Willem Frederik (een van de voorvaderen van ons huidige koningshuis). In hun kielzog trokken tal van andere rijke Friezen naar het gebied. Ook zij bouwden hier landhuizen en legden parken en tuinen aan.

De tuinen van het landgoed

De barokke tuinen op landgoed Oranjewoud zijn rond 1700 aangelegd. De tuinen zijn ontworpen door Daniël Marot, die ook de tuinen van paleis Het Loo aanlegde. In de achttiende eeuw is in een deel van de tuinen de romantische Engelse landschapsstijl doorgevoerd. Rechthoekige patronen moesten plaats maken voor slingerpaden, grillig gevormde vijvertjes, heuveltjes en fraaie boompartijen.

Barok- en Engelse landschapsstijl

Ook in de rest van het Oranjewoud vind je zowel barokstijl als Engelse landschapstijl tegen. Een mooi voorbeeld van beide stijlen is te zien in het Reigersbosch. Hier zijn zowel rechte (barokstijl) als gebogen (Engelse landschapsstijl) lanen te vinden. Typische barokke aanleg is te vinden in het Tuimelaarsbos. De Engelse landschapsstijl komt goed naar voren in de Overtuin. Zeker een bezoek waard is de Belvédère, een uitzichttoren die rond 1930 is gebouwd. De toren biedt een prachtig uitzicht over heel Oranjewoud en de wijde omgeving.

Museumpark Landgoed Oranjewoud

In 2004 is het Museumpark Landgoed Oranjewoud aangelegd. Het is een reconstructie van het park zoals dat er rond 1700 uit zag. Hierin heeft het museum voor de Friese kunst, Museum Belvédère een prominente plaats.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten