Kuinderbos

Het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Een rijk en afwisselend bos van formaat.

Burcht van Kuinre

Vanaf de Kuinderberg heb je een mooi uitzicht op een eilandje met... burchtrestanten! Die kwamen aan de oppervlakte toen de Noordoostpolder droogviel. Daarbij kwamen niet alleen scheepswrakken van vele eeuwen Zuiderzee boven water, maar ook vondsten uit de perioden daarvoor. Bij Kuinre werden naast een erf en putten twee kastelen met grachtstructuur en wallen gevonden. Ze stonden weerszijden van de oude loop van de rivier de Tjonger of Kuinder.

Heren van Kuinre

De vondst wees op het kasteel van de heren van Kuinre, die volgens overlevering in het jaar 1170 ontstond. De roemruchte heren van Kuinre hadden de burcht op strategisch gelegen plek bij Kuinre. Van daaruit ondernamen ze rooftochten op de Zuiderzee en controleerden ze de scheepvaart naar de Hanzesteden. In het Kuinderbos is geprobeerd een beeld te geven van de omvang van dit kasteel. Vanaf de Kuinderberg heb je een mooi uitzicht op het eilandje met de burchtrestanten.

Er lopen verschillende wandelroutes langs de burcht van Kuinre en ander erfgoed.

Steun natuur bij jou in de buurt

Boswachter Harco Bergman: "Doneer voor picknickbanken rondom de oude burcht van Kuinre. Kijk op Buitenfonds.nl en doe mee."

 

Gebied:
Kuinderbos
Burcht van Kuinre
Hopweg
Kuinre
Naar startpunt
Burcht van Kuinre Burcht van Kuinre

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten