Haagse Bos

Heerlijk stadsbos om te wandelen, te luieren of hutten te bouwen in het speelbos. Een groene oase in een hectische stad.

Koekamp

De Koekamp is het tegenovergestelde van het grote, strakgeschoren Malieveld. Je vind er vijvertjes, kronkelende paden, oude bomen en herten. De Koekamp is het oudste stadspark van Nederland.

Rond de Nederlandse opstand van 1573 werden grote delen bos gekapt en ontstond een kale vlakte. Nadat het bos verder werd behouden van verkoop of kap (acte van Redempte) werd er rond 1600 een stadpark ingericht met maliebaan, wandelroute en afgeschermd dierenpark. Door de eeuwen heen werd veel gesleuteld aan het park, maar het bleef een plek om te ontspannen en te verblijven.

In 1839 werd het geheel in landschapsstijl opnieuw aangelegd. In de plaats van strak en formeel kwamen er romantische, meanderende watergangen en kronkelende paden. De Koekamp en Malieveld horen bij elkaar. Malieveld is al vanaf het begin aangewezen als speelveld voor Palmalie (een soort golf) werd aangewezen. Tegenwoordig kennen we het Malieveld vooral van manifestaties en evenementen. Dankzij de zorg van landschapsarchitecten is dit inrichtingsplan van J.D. Zocher bewaard gebleven. De Koekamp en Malieveld worden steeds aangepast aan veranderende tijden en behoeften en blijven zo hun impact behouden.

Tip

Wandelroute Haagse Bos brengt je langs de Koekamp

Gebied:
Haagse Bos
Koekamp
Koekamplaan
2594 Den Haag
Naar startpunt
Koekamp Koekamp

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten