Grevelingen

Zilte lucht, zandplaten, land- en kustvogels en shetlandpony’s. Op de Grevelingen komt het mooiste van zoet en zout samen.

Toegankelijkheid

Ligging

Tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Deelgebieden

Onder Grevelingen vallen de gebieden De Punt, De Val, Dwars in de Weg, Herkingen, Hompelvoet, Kabbelaarsbank, Markenje, Mosselbank, Noordplaten, Ossehoek, Slikken van Bommenede, Slikken van Dijkwater, Slikken van Flakkee, Stampersplaat en Veermansplaat.

Grootte gebied

Ongeveer 14.000 hectare, waarvan 3.000 hectare drooggevallen gebied. De Grevelingen heeft 11.000 ha water, waarvan 7.000 ha dieper is dan 1,50 m. Het ondiepe water is gemarkeerd met boeien

Geopend

Grevelingen is het hele jaar toegankelijk. De Hompelvoet is tijdens het broedseizoen niet toegankelijk.

Betaald parkeren

Op de parkeerplaatsen Kabbelaarsbank en bij de Grevelingendam geldt betaald parkeren met een maximum van € 4 per dag. U kunt betalen met pinpas of credit card en bij de automaten bij het surfcentrum op de Kabbelaarsbank en bij Strandpaviljoen Meerzicht ook met muntgeld. U kunt ook een parkeerseizoenskaart à € 37,60 aanvragen. De kaart is geldig van 1 april tot 1 november. (informatie over bestelwijze is beschikbaar vanaf 1 maart 2018).

Mindervaliden

Over verharde paden en wegen is het gebied toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Honden

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Openbare aanlegplaatsen

Verspreid over de Grevelingen zijn openbare aanleghavens en steigers. Er zijn ook 3 speciaal aangelegde watersporteilanden. Hier zijn afvalcontainers en toiletten, evenals bij de steigers aan de vaste wal. Ook zijn er mogelijkheden voor het maken van een wandeling en andere vormen van dagrecreatie. Bij de aanlegplaatsen bij de natuureilanden zijn voorzieningen beperkt tot afvalcontainers en in het hoogseizoen een toiletvoorziening.

Liggelden

Voor het gebruik van de openbare aanlegplaatsen geldt tussen 1 april en 1 november een liggeldregeling. Dit is een bijdrage in de kosten van onderhoud en schoonmaak van deze aanleghavens en steigers. De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland ontwikkelen een APV voor de Grevelingen, met daarin opgenomen de liggeldregeling van 2018. Informatie over tarieven en procedures volgt binnenkort.

Trailerhellingen

Aan de Brouwersdam bij Haven Springersdiep en Middelplaathaven en aan de Grevelingendam zijn trailerhellingen om met een lier een kleine boot te water te laten.

Sportduiken

Duiken in de Grevelingen is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege het bijzondere planten- en dierenleven. Door het stilstaande water zijn klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt, zodat het water mooi helder is. In de Grevelingen ligt het wrak Le Serpent.

Sportvissen

Om te mogen vissen, heb je een VISpas of ZeeVISpas nodig. Deze zijn te koop bij de hengelsportwinkel of een hengelsportvereniging. Zie Vispas.nl

Surfen

Surfen kan bij de Brouwersdam op de Kabbelaarsbank, de Punt van Goeree en aan de Grevelingendam (Strand Grevelingendam). Er zijn douches en toiletten aanwezig. En er is parkeergelegenheid direct aan het water.

Oeverrecreatie

Zwemmen, zonnen of even niks doen. Er zijn diverse plaatsen waar de oevers zijn ingericht om te zonnebaden en te zwemmen. Hier is parkeergelegenheid en er zijn toiletten en douches. Het water is zout en van goede kwaliteit. Pas op: In het ondiepe water kunnen scherpe schelpen voorkomen. Badschoenen aanbevolen.

  • De Punt van Goeree: strand en ligweides op kort afstand parkeerplaatsen;
  • Kabbelaarsbank: strand en ligweides, ook toegankelijk met campers (alleen overdag);
  • Grevelingendam: strand en ligweides, op korte afstand parkeerplaatsen;
  • West-Repart bij Scharendijke: strand in combinatie met duiklocatie.

Folders en kaarten

RTM Rijdend trammuseum

In de Grevelingen rijdt een ouderwetse stoomtram van de Stichting RTM Ouddorp. Het trammuseum ligt aan het begin van de Brouwersdam te Ouddorp, afslag Grevelingenmeer. Voor meer informatie over activiteiten, ritten en prijzen zie RTM-Ouddorp.nl.

Contact

Staatsbosbeheer Grevelingen
Haven van Bommenede 1
4316 PC Zonnemaire
T 0111-401453

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten