Contact

Gaasterland (Gaasterlân)

Het buitenbeentje van Friesland, met oude bossen, besloten akkertjes, kliffen en een bijzonder libellenreservaat.

Over Gaasterland

Gaasterland is het buitenbeentje in Friesland. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Je komt er langs golvende akkers, door stille bossen en langs eeuwenoude dorpen met namen als Oudemirdum en Harich. Maar ook in Gaasterland is het water altijd dichtbij. Watersporters kunnen alle kanten uit op het IJsselmeer en de grote meren, zoals het Fluessen en het Slotermeer. In de winter wordt er volop geschaatst.

Vogels en sporen van de das

Gaasterland is een paradijs voor natuurliefhebbers. In het voorjaar buitelen de kieviten en grutto’s boven de weilanden. ’s Winters grazen er tienduizenden ganzen. Slapen doen ze vooral op de meren en plassen. Vanaf de IJsselmeerdijk bij Mokkebank heb je in het vroege voorjaar prachtig zicht op kluten, lepelaars en kemphanen. Gaasterland herbergt maar liefst twintig bewoonde dassenburchten. Ze liggen verscholen in de bosranden en houtwallen. De schuwe das waagt zich alleen ’s nachts buiten. Maar als je oplet, zie je zijn graaf- en vraatsporen.

Actief in Gaasterland

In Gaasterland fiets je over slingerende fietspaden en rustige wegen. Er ligt zeventig kilometer wandelpad en bijna twintig kilometer ruiterroute. In de dorpen bij de grote meren zijn kano’s en zeilboten te huur. Als er sneeuw ligt zet Staatsbosbeheer langlaufroutes uit. Een goede uitvalsbasis is informatiecentrum Mar en Klif, De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum T 0514-571777.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten