Bommelerwaard

Bomen die met de voeten in het water staan, uiterwaarden vol watervogels en oude verdedigingswerken. De Bommelerwaard is gemaakt door Maas en Waal.

Batterij onder Poederoijen

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn in de buurt van de Wilhelminasluis 2 batterijen aangelegd: Batterij onder Poederoijen en Batterij onder Brakel. Een batterij is een klein verdedigingswerk tussen (grote) forten in. Vaak worden batterijen ook forten genoemd, maar ze zijn dus wat kleiner. Deze batterijen moesten de achtergelegen oudere vestingen Loevestein en Woudrichem beschermen tegen beschieting.

Wat de Batterij onder Poederoijen uniek maakt, is dat de toegangsbrug behouden is gebleven. De meeste bruggen bij soortgelijke verdedigingswerken zijn verloren gegaan. Het bomvrije gebouw en de toegangsbrug zijn in 2012 gerestaureerd. De Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard (SBWB) werkt eraan om het fort van binnen en buiten beleefbaar te maken. 

Wist je dat

De Batterij onder Poederoijen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees meer over forten en linies.

Gebied:
Bommelerwaard
Contact:

De batterij is in erfpacht uitgegeven aan de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard (SBWB). Kijk voor meer informatie op de website sbwb.nl

Praktisch:

Het terrein rondom de batterij onder Poederoijen is vrij toegankelijk.

Batterij onder Poederoijen
Maasdijk
5307 TD Poederoijen
Naar startpunt
Batterij onder Poederoijen Batterij onder Poederoijen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten