Contact

Achterhoek

Stokoude bomen, kronkelende beekjes, landgoederen en boerderijen. Het landschap van de Achterhoek is onweerstaanbaar.

Doesburgse Wallen

Doesburg is van oorsprong een vestingstadje. Het werd in het Rampjaar 1672 door de Franse troepen ingenomen. Toen de Fransen vertrokken waren, kreeg de vermaarde vestingbouwer Menno van Coehoorn de opdracht een versterkte verdedigingslinie te ontwerpen: de Hoge en de Lage Linie (door de Doesburgers ook wel de Batterijen genoemd). In 1923 is de vestingstatus van Doesburg opgeheven en later zijn de wallen tot beschermd natuurgebied verklaard.

De Hoge Linie ligt aan de rand van de bebouwde kom en is niet toegankelijk voor publiek vanwege de aanwezigheid van kwetsbare vegetatie zoals trilgras en geelhartje. Soms is het mogelijk om onder begeleiding van de boswachter het gebied in te gaan.

De Lage Linie ligt door de bebouwde kom heen en is wel open voor publiek. De Wallen zijn cultuurhistorisch gezien zeer interessant. Ze vormen de enige vesting van dit type in Nederland die nog zo goed bewaard is gebleven.

Kijk voor meer informatie op de website van VVV Doesburg.

 

Gebied:
Achterhoek
Praktisch:

De Doesburgse Wallen zijn een rijksmonument (verdedigingswerken). De Hoge Linie is afgesloten voor publiek maar de Lage Linie is bereikbaar vanaf de Turfhaven of de Kraakselaan.

Doesburgse Wallen
Turfhaven
Doesburg
Hoe kom ik er?