Contact

Het zit in onze natuur

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 265.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Wildplukken

In het najaar heeft de natuur veel moois te bieden. Naast herfstkleuren en de typische geur van het herfstbos kun je genieten van veel vruchten en paddenstoelen. En omdat mensen van nature verzamelaars zijn, willen we ook graag wat meenemen uit de natuur.

Kastanjes en eikels

Wie heeft er geen poppetjes gemaakt van eikels of spinnen van een kastanje en afgebrande lucifers? Struinen, sprokkelen en dingen zoeken is een spannend en ontspannend tijdverdrijf voor jong en oud. Iets dat kan en mag bij Staatsbosbeheer. De boswachters vinden het prima als je een paar dennenappels, beukennootjes, eikels, kastanjes of herfstbladeren meeneemt voor een herfsttafel thuis of op school. Maar we leven met veel mensen en hebben relatief weinig natuur in ons land. Dus we kunnen niet allemaal uitgebreid voor eigen gebruik oogsten uit de natuur.

Paddenstoelen

Het plukken van paddenstoelen is niet toegestaan als daarmee andere wettelijke regels of toegangsregels van het gebied worden overtreden. Je mag dus geen paddenstoelen plukken als je daarvoor van het pad af moet, terwijl het in dat gebied alleen vrij wandelen is op wegen en paden. Er zijn ook gemeenten waar het plukken van paddenstoelen op basis van gemeentelijke verordeningen niet is toegestaan.

Kleine schaal, eigen gebruik en eigen risico

Staatsbosbeheer staat in overige situaties het plukken van paddenstoelen toe, mits dat gebeurt op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico. En dus beslist niet voor commerciële doeleinden.

Daarbij is het niet de bedoeling dat op één groeiplek alle paddenstoelen worden geplukt. Een indicatie voor ‘op kleine schaal en voor eigen gebruik’ is de maat van het bakje waarin champignons in de supermarkt worden verkocht (250 gram). Staatsbosbeheer beschouwt het op grote schaal en/of commercieel plukken van paddenstoelen als diefstal en/of beschadiging van zijn terrein. Plukken is ook voor eigen risico: voor paddenstoelen geldt dat het niet eenvoudig is om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Staatsbosbeheer stimuleert het plukken van paddenstoelen daarom niet.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten