Activiteiten

Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.

Expositie: Waarom schrijf je me niet? in Buitencentrum Schoorlse Duinen

Bezoek de expositie Waarom schrijf je me niet? – Post uit de Vergetelheid, van de Lotty Veffer Foundation, rondom de herdenking van Kamp Schoorl in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Deze Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over het leven van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van hun brieven en dagboeken wordt hun tocht door Nederland, Duitsland en de kampen en getto’s in Polen beschreven, tot aan hun dood of bevrijding. De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. 
In de tentoonstelling wordt ingegaan op de vraag welke betekenis deze verhalen uit de Tweede Wereldoorlog nu hebben. Vier vertellers leggen in korte films in een stemhokje actuele dilemma’s voor over privacy, communicatie, censuur en over vluchten. Toen én nu.

Kamp Schoorl

Kamp Schoorl aan de voet van de Schoorlse Duinen, was het eerste Duitse concentratiekamp in Nederland. Na de razzia’s van februari en juni 1941 zijn de 689 Joodse gevangenen eerst naar dit kamp afgevoerd. Hiervandaan werden zij naar Buchenwald en vervolgens Mauthausen gedeporteerd. Slechts twee van deze groep hebben de concentratiekampen overleefd. In totaal zaten er in Kamp Schoorl 1900 voornamelijk Joodse en politieke gevangenen. Voor velen van hen betekende Kamp Schoorl de eerste etappe van de lange lijdensweg naar en in nazi-kampen elders.
De tentoonstelling is georganiseerd rondom herdenking van Kamp Schoorl op maandag 11 juni bij het monument. Deze jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door Comité Kamp Schoorl in samenwerking met de gemeente Bergen NH.
Gebied:
Schoorlse Duinen
Leeftijd:
vanaf 12 jaar
Praktisch:
  • De expositie is van 24 mei tot en met 21 juni 2018
  • Buitencentrum Schoorlse Duinen is dagelijks geopend van 10.00 en 17.00 uur
  • De toegang is gratis 
  • Parkeren is van 10.00 tot 17.00 uur betaald 
  • Het buitencentrum is toegankelijk voor mindervaliden 
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd 
  • Gekoppeld aan de expositie bieden Comité Kamp Schoorl en de Lotty Veffer Foundation lesprogramma’s aan voor de groepen 8 van het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs.
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62)
1871 HA Schoorl
Naar startpunt
Buitencentrum Schoorlse Duinen Buitencentrum Schoorlse Duinen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten