Activiteiten

Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.

Films en lezingen in de Groote Peel

In Buitencentrum De Pelen worden deze herfst verschillende lezingen gehouden. Bevlogen sprekers nemen je mee in de wereld van de natuur zoals kruiden en de trek van de van de kraanvogels, tot verhalen uit tijden van oorlog. Allemaal streekgebonden, dicht bij de wortels van dit uitgestrekte veenlandschap.

Lezing De Lancaster EE 198 en de ring - 4 november
Al ruim 10 jaar houdt Astenaar Gerard Geboers zich bezig met de oorlog in De Pelen. Hij heeft inmiddels twee boeken en documentaires op zijn naam staan. Zijn tweede boek bracht hem in contact met Harrie Vaes uit Nederweert, die in zijn jeugd een ring heeft gemaakt van een neergestort oorlogsvliegtuig. Zijn wens om de ring over te dragen aan de families van de omgekomen bemanningsleden is uitgekomen: een bijzonder verhaal waar Geboers verder op in gaat.

Film De vlucht van de kraanvogels - 11 november
Cor Speek neemt je in zijn film De vlucht van de kraanvogels mee in de wereld van de bijna paradijselijke kraanvogel. Tweemaal per jaar maakt deze vogel een trektocht door Europa, naar noordelijker streken om te broeden of juist zuidelijker om te overwinteren. Speek neemt je mee langs de bekende rustplaatsen op deze route, zoals het Duitse Diepholz, onze eigen Peel en het Spaanse Extremadura. Elk jaar vult hij de film aan met nieuwe beelden, waardoor je er nooit genoeg van krijgt...

Lezing over kruiden - 18 november
Herborist Diana Vossen laat je kennis maken met de rijkdom aan planten die in de Groote Peel groeien. Ze vertelt over de naamverklaring, volksgebruiken en de geneeskrachtige werking van wilde kruiden die langs de oude peelbanen. Informatie die soms al eeuwenoud is en omgeven door oude verhalen en legenden. Na de lezing kun je verschillende kruiden proeven, in de vorm van biologische kruidentheeën.

Film over De Groote Peel - 25 november
Cor Speek uit Geldrop toont je in zijn film over De Groote Peel de natuur van dit uitgestrekte veenmoeras. De film laat beelden zien uit de vier seizoenen, door de jaren heen opgenomen. Van planten en broedvogels, tot zeldzame vlinders en libellen. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe beelden aan de film toegevoegd. Een film met live geluid en tekstueel ondersteund, en ook te koop in het buitencentrum.
Duur: 46 minuten.

Gebied:
De Pelen
Datum:
zondag, 25 nov 2018
Leeftijd:
alle leeftijden
Contact:

Buitencentrum De Pelen 0495-641497

Praktisch:
  • Starttijden: 13.30 en 15.00 uur
  • Reserveren is niet mogelijk, en vol is vol
  • Prijs: vrijwillige bijdrage
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel
Naar startpunt
Buitencentrum De Pelen Buitencentrum De Pelen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten