Natuurgebied

Vlieland

De natuur van Vlieland biedt ruimte aan honderden vogels die op dit eiland leven, broeden of onderweg naar het noorden zijn.

Over Vlieland

Meer dan 60 % van de bezoekers is vaste klant op Vlieland. Voor deze natuurliefhebbers is het eiland ‘de parel van de Waddenzee’. Het telt maar één dorpje: Oost-Vlieland. Een beschermd dorpsgezicht met maar liefst 39 monumenten. Alleen de bewoners en mensen met een ontheffing mogen op Vlieland autorijden.

Kroon’s polders

Begin vorige eeuw zijn er tussen Meeuwenduinen en de Vliehors stuifduinen aangelegd. Om zo het achterland beter tegen de zee te beschermen. Vlieland kreeg er de Kroon’s polders door cadeau, nu veruit het vogelrijkste gebied.

De voormalige strandvlaktes zijn vanwege de kwetsbare vogels en planten alleen via excursies toegankelijk. Het kuierpaadje, dat het hele gebied omarmt, is wel vrij begaanbaar. Vanaf dit pad is alles uitstekend te zien. Op een paar meter afstand lopen de kluten met hun opgewipte snavel. Ook lepelaars, scholeksters en de bruine kiekendief zoeken hier naar voedsel. Vogeltellers hebben in de Kroon’s Polders maar liefst 128 verschillende vogelsoorten gesignaleerd.

In Kroon's Polder voelen onder andere kluten, lepelaars en de bruine kiekendief zich thuis.

Sahara

De westelijke helft van het eiland bestaat uit de verlaten zandvlakte van de Vliehors. De ‘Sahara van het hoge noorden’. Voor het grootste deel militair oefenterrein. Maar als in het weekeinde de wapens zwijgen, is deze overweldigende vlakte vrij toegankelijk voor wandelaars. Vuurboetsduin is met 42 meter boven NAP het hoogste punt van Friesland. Het geeft een fantastisch uitzicht over het dal, het dorp en de Noordzee. Bij Dodemansbol in Bomenland komt een zoetwaterstroompje uit op het wad. Bij laag water drinken hier eiders en bergeenden.

Wil je meer weten over Vlieland en de mensen die er voor Staatsbosbeheer werken? Bekijk het jaarbeeld