Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Buitencentrum

Buitencentrum

Startpunt voor een ontdekkings- reis door de duinen bij Schoorl

blog

Wandelen in heidegebied

Volg het natuurnieuws van de boswachters uit dit gebied via

Schoorlse Duinen

Een eeuw geleden was het nog één grote zandbak, nu is het een prachtige mix van strand en duinen, van bossen en heide. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste en de breedste duinen van Nederland.

Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.

Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen.

Eerder bezocht

Overnachten

Sylvestris

Sylvestris is ruim honderd jaar oud. In een ver verleden was het een van de woningen voor de bosarbeiders in de Schoorlse Duinen, de hoogste en breedste duinen van het land.

Nieuws

Catrijper Nok hoogste punt in Noord-Holland

Catrijper Nok, dat is de naam voor het hoogste punt in Noord-Holland. Burgemeester Hetty Hafkamp onthulde de naam donderdagmiddag nadat ze eerst met boswachter Jeroen Pater en kijkers van RTVNH het hoogste punt in de Schoorlse Duinen had beklommen. De wandeltocht met onthulling waren live te volgen in het programma NH Leeft van RTVNH.

Winkel

kaart Schoorlse Duinen

Wegwijzer langs verrassende plekken in de Schoorlse Duinen.