Randmeerbossen

Eindeloze loofhoutbossen met sprookjesachtig hoge populieren, varens, mossen en slingerplanten.

Over de Randmeerbossen

Langs de Randmeren van Flevoland vind je de Randmeerbossen, elk met zijn eigen flora en fauna. Het Roggebotzand met zijn relatief hoge aandeel naaldbomen. De jonge polderbossen Spijk en Bremerberg. Het Hulkesteinse Bos met zijn moerasgebieden en het prille oerbos van de Stille Kern in het Horsterwold.

De Stille Kern van het Horsterwold

Een echt oerbos vind je in de Stille Kern van het Horsterwold. Dit natuurlijk beheerd bosgebied is in de periode 2011-2013 uitgegroeid tot een enorm natuurgebied van 1200 hectare met open velden en vogelrijke waterpartijen. Voor de avontuurlijke struiner is het gebied vrij toegankelijk. Je mag er net als de konikpaarden en reeën dwars door de wildernis struinen, maar het is er behoorlijk drassig dus vergeet je laarzen niet!

Hulkesteinse bos

De bodem van het Hulkesteinse Bos bestaat uit klei, zand en veen. Door de afwisselende voedselwaarde van de bodem, en de natte en droge grondsoorten, is er een zeer rijke en gevarieerde begroeiing ontstaan. Ga op ontdekkingstocht via één van de vele wandel- en fietsroutes of ontspan op het Laaksterstrand.

Roggebotzand

Het Roggebotzand is het oudste bos van Flevoland, gelegen in de noordoosthoek van de provincie. Samen met Reve-Abbert maakt het deel uit van de groene gordel langs de Randmeren. Populieren bepalen het silhouet van dit bos en bieden beschutting die andere loofhoutsoorten nodig hadden om zich hier te vestigen.

Spijk en Bremerberg

Spijk en Bremerberg zijn nog jonge polderbossen, gevormd door een aaneenschakeling van torenhoge populieren en groepen elzen, beuken en eiken. Als de wind zachtjes door de kruinen ritselt, is het een heerlijke plek om te ontspannen. Harde storm maakt het bos soms een onheilspellende plek en geeft het grillige vormen. De bekendste bewoners hier zijn reeën en vossen. Geleidelijk aan doet ook de das zijn intrede.

Volg de zeearend

In een van de populieren in het Roggebotzand heeft een zeearend zijn nest gebouwd en sinds 2012 worden er jaarlijks jongen geboren. Staatsbosbeheer heeft in 2014 een webcam bij het nest geplaatst, waarmee de zeearenden via Volgdezeearend.nl live te zien waren.