Kromme Rijn

Kastelen, buitenplaatsen, kersenboomgaarden en knotwilgen. Een historisch landschap aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.

Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het totale gebied is circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen. Het fort  is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats). Door zijn bouwstijl en gaafheid is het fort historisch gezien uniek.

Natuur op Fort bij Rijnauwen

Maar ook als natuurgebied is het van grote waarde. Vanwege zijn militaire functie was het Fort bij Rijnauwen tot 1977 hermetisch afgesloten. Hierdoor kreeg de natuur volop de kans zich te ontwikkelen. Er ontstond een schraal grasland met zeldzame bloemen en is een paradijs voor veel (bedreigde) planten en dieren. Zo zijn er 200 soorten planten als de orchidee,  korstmos en bijzondere paddenstoelen. Ook vinden dassen, vossen, reeën, buizerds, vleermuizen en ijsvogels er hun thuis.

Bezoek Fort bij Rijnauwen

Je kunt Fort bij Rijnauwen bezoeken tijdens rondleidingen van april t/m september. Het is toegankelijk voor rolstoelen. In het fort zelf zijn er wel veel trappen en hoogteverschil. Regelmatig zijn er ook excursies op het fort. Botenverhuur De Rijnstroom in Utrecht verhuurt kano’s voor een tocht naar Fort bij Rijnauwen. Rederij Schuttevaer verzorgt van mei tot oktober vaartochten tussen Utrecht en het fort. Honden zijn niet toegestaan.

Meer weten over hoe Staatsbosbeheer de forten beheert? Lees het dossier Monumenten - Forten en linies.

Wist je dat

Fort bij Rijnauwen is een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees meer over forten en linies.
Gebied:
Kromme Rijn
Contact:

Meer over de natuur en cultuur van het fort en de omgeving lees je op Fortbijrijnauwen.nl.

Praktisch:

Voor info over P-plaatsen in de buurt van Fort bij Rijnauwen zie kaartje op TheehuisRhijnauwen.nl.

Fort bij Rijnauwen
Vossegatsedijk 3-5
3981 HS Bunnik
Naar startpunt
Fort bij Rijnauwen Fort bij Rijnauwen