IJsselmonde

Oude natuur en vogelrijke nieuwe bossen, waarin de stad even heel ver weg lijkt. IJsselmonde is verrassend!

Over IJsselmonde

Je merkt het misschien niet direct, maar IJsselmonde is een echt eiland, omzoomd door de Nieuwe en de Oude Maas bij Rotterdam. Hoewel er veel bebouwing en infrastructuur is bijgekomen na de Tweede Wereldoorlog, is de oude structuur van het eiland met dijken en kreken hier en daar nog zichtbaar. De essen op de dijken, bijvoorbeeld, leveren mooie plaatjes op. Sinds 20 à 25 jaar wordt er fors geïnvesteerd in de aanleg van bos-en recreatiegebieden.

Valckesteinse Bos

Het Valckesteinse Bos ligt dichtbij de dorpen Rhoon en Poortugaal en bij een groot verkeersknooppunt. Ondanks al die drukte kun je er heerlijk wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Het oudste deel van het bos is in 1991 aangelegd met overwegend populieren. Daardoor heb je het idee dat je in een oud bos wandelt. Ook vogels voelen zich er al helemaal thuis. Zo vind je er de buizerd en de grote bonte specht. In het jongere bos tref je de zwartkop, fitis, tjiftjaf en de tuinfluiter. Bij het water kun je soms de kobaltblauwe flits van een ijsvogeltje zien.

Develbos

Dit jonge bos ligt langs de oude kreek, de Devel, en is nog volop in ontwikkeling. De laatste 20 hectaren worden in de winter van 2012/2013 aangelegd. De lommerrijke waterpartijen in het bos zijn een waar paradijs voor eenden als de kuifeend, slobeend en bergeend. In de rietkragen langs het water vind je rietvogels. Het Develbos biedt tal van wandel-, fiets- en paardrijmogelijkheden.