Duurswold

Rietmoerassen, veenplassen, bossen en graslanden vol kruiden. In Duurswold komen oude en nieuwe natuur samen.

bekijk het filmpje bekijk het filmpje

Duurswold

Ten oosten van de stad Groningen ligt Duurswold, een gebied met oude én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden zijn de afgelopen jaren heringericht.

In de 17e eeuw werd bij Slochteren baggerturf gewonnen. Hierbij ontstonden baggerputten (ook wel petgaten genoemd). Deze putten liepen vol met water. Langzaam werden ze omgeven door riet, moerasbos en graslanden. Bij een wandeling over de smalle paadjes is nog duidelijk te merken dat dit een veengebied is. Je vind hier namelijk een bijzonder grote diversiteit aan planten, paddenstoelen en dieren. Ontdek het via één van de diverse wandel- en fietspaden. Er is ook een vissteiger, aangepast voor mindervaliden.

In het langgerekte natuurgebied Rijpemaa langs het Nieuwe Rijpmakanaal bij Harkstede wisselen rietmoerassen, bosjes, grasland en water elkaar af. Wandelend of op de fiets beleef je het kleinschalige, Hollandse landschap met knotwilgen en rietmoerassen, waar je de bruine kiekendief en de blauwborst kunt spotten.

En een deel van het gebied kreeg in 2014 een nieuwe naam: ’t Roegwold.

Wat zegt de boswachter?