De Pelen

Water, heide, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. De Pelen is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Toegankelijkheid

Ligging

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, bij Nederweert en Asten.

Deelgebieden

Onder natuurgebied De Pelen vallen de gebieden De Bult, Deurnsche Peel, Groote Peel, Heidse Peel, Mariapeel, Scherliet en Snep.

Grootte gebied

Ongeveer 4.500 hectare.

Geopend

Het gebied is in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, gedeeltelijk voor publiek gesloten. De wandelroute Paardenbegrazing, van 9, 10 of 13 km, laat je het gebied dan toch ontdekken. Start: Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel. Download Wandelroute Paardenbegrazing. Voor de rust van de trekvogels, van 15 oktober tot 30 november, is een deel in de noordoosthoek van De Groote Peel tijdelijk dicht. Meer weten of welke paden dan toegankelijk zijn? Bel Buitencentrum De Pelen op T 0495-641497.

Mindervaliden

Bij Buitencentrum De Pelen is een invalidenparkeerplaats, er is een invalidentoilet en een rolstoel te leen. Bij het Buitencentrum begint het familiepad. Dit pad heeft een lengte van 2 km en is verhard en uitermate geschikt voor buggy's, rolstoelen en scootmobiels. Aan deze route ligt de vogelkijkhut die rolstoeltoegankelijk is. Ook het Kabouterpad van 0,5 km is verhard. De overige wandelroutes zijn bij droog weer redelijk te berijden, de knuppelbruggen vragen wel enige hulp.

Honden

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 37 De Peel is je gids voor een ontdekkingsreis door dit nationaal park. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.

Fietsen

Alleen op het fietspad aan de oostzijde van het gebied.

Paardrijden

Alleen op het ruiterpad aan de oostzijde van het gebied.

Contact

Staatsbosbeheer Groote Peel
Moostdijk 26
6035 RB Ospel
T 0495-641417

Buitencentrum De Pelen
Naar startpunt
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel
boswachter Sjaak Smits
Boswachter van dit gebied
Sjaak Smits
s.smits@staatsbosbeheer.nl
040-2262343