De Pelen

Water, heide, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. De Pelen is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Wandelen door de rust van De Pelen

Er is maar één manier om de De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg vormen Mariapeel, Deurnsche Peel en Nationaal Park Groote Peel een indrukwekkend moeras. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig.

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De rust van de Groote Peel lokt ruim honderd soorten broedvogels en ook trekvogels, zoals de trompetterende kraanvogel, strijken hier neer. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.

Steun natuur bij jou in de buurt

Boswachter Sjaak Smits: "Adopteer een deel van het knuppelpad in De Pelen. Kijk op Buitenfonds.nl en doe mee"

Buitencentrum De Pelen
Naar startpunt
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel
boswachter Sjaak Smits
Boswachter van dit gebied
Sjaak Smits
s.smits@staatsbosbeheer.nl
040-2262343

Wat zegt de boswachter?