Bommelerwaard

Bomen die met de voeten in het water staan, uiterwaarden vol watervogels en oude verdedigingswerken. De Bommelerwaard is gemaakt door Maas en Waal.

Batterijen

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn in de buurt van de Wilhelminasluis 2 batterijen aangelegd: Batterij onder Poederoijen en Batterij onder Brakel. Een batterij is een klein verdedigingswerk tussen (grote) forten in. Vaak worden batterijen ook forten genoemd, maar ze zijn dus wat kleiner. Deze batterijen moesten de achtergelegen oudere vestingen Loevestein en Woudrichem beschermen tegen beschieting. Beide batterijen zijn in erfpacht uitgegeven aan de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard (SBWB).

Batterij onder Poederoijen

Wat de Batterij onder Poederoijen uniek maakt, is dat de toegangsbrug behouden is gebleven. De meeste bruggen bij soortgelijke verdedigingswerken zijn verloren gegaan. Het bomvrije gebouw en de toegangsbrug zijn in 2012 gerestaureerd. De Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard (SBWB) werkt eraan om het fort van binnen en buiten beleefbaar te maken. Het terrein rondom de batterij onder Poederoijen is vrij toegankelijk.

Locatie
Maasdijk, 5307 TD in Poederoijen.

Batterij onder Brakel

De Batterij onder Brakel ligt aan de Nieuwendijk, een eeuwenoude dijk in de Bommelerwaard die het westelijk ervan gelegen dorp Brakel moest beschermen tegen het water. De dijk is vaak doorgebroken, wat nog te zien is aan de verschillende ‘wielen’: waterkolken waar vervolgens de dijk omheen gelegd werd. Zo heeft de Nieuwendijk zijn kenmerkende kronkels gekregen.

Onder aan de Nieuwendijk, aan de oostzijde, liggen 3 groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 zijn deze gerestaureerd om snel verval te voorkomen. Je kunt een kijkje nemen in de groepsschuilplaats die het dichtst bij de batterij ligt. De batterij is van binnen niet te bezichtigen, maar het terrein rondom is wel toegankelijk.

Locatie
Nieuwendijk, 5306 TB in Brakel.

Wist je dat

Deze batterijen zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees meer over forten en linies.
forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Gebied:
Bommelerwaard