Betuwe

Grote rivieren, forten en kastelen en heel veel fruitbomen. De Betuwe is altijd mooi, en in het voorjaar onverslaanbaar.

Fort Asperen

Fort Asperen is een zogeheten torenfort en werd gebouwd vanaf 1840. In de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden vaak torenforten gebouwd. De toren is van zwaar metselwerk (de buitenmuren zijn 1,5 meter dik) en heeft een doorsnede van 33 meter. Het fort bestaat uit 3 verdiepingen en de indeling bestaat uit 3 schillen. In de kern is een licht- en luchtkoker van 5 meter doorsnee, die door alle verdiepingen heen gaat. Daaromheen ligt een ringvormig vertrek: de gang. In de buitenste schil liggen de vertrekken. Fort Asperen is omgeven door een gracht en is bereikbaar via een houten brug.

Kunstfort Asperen

Fort Asperen staat tegenwoordig bekend als Kunstfort Asperen. De Stichting Kunstfort Asperen organiseert er culturele evenementen en exposities. De licht- en luchtschacht in het fort bestaat uit groenblauwe glazen leien (tegels), die in glasstad Leerdam geblazen zijn door kinderen uit de omgeving. Met de koepel wordt regenwater tegengehouden, maar er is nog wel ruimte voor de vleermuizen om naar binnen te vliegen; het fort is een belangrijke overwinteringsplaats. De koepel is een kunstwerk op zich en dus erg passend bij de titel van Kunstfort. 

Bezoek Kunstfort Asperen

Naast exposities en evenementen herbergt Kunstfort Asperen een taveerne: een grand café waar je iets kunt eten of drinken. Ook zijn er ruimtes te huur voor evenementen, feesten of vergaderingen.

Wist je dat

Fort Asperen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees meer over forten en linies.
Gebied:
Betuwe
Praktisch:
Kijk voor meer informatie op Kunstfortasperen.nl.
Fort Asperen
Langendijk 60
4151 BR Acquoy
Naar startpunt
Fort Asperen Fort Asperen