Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Bezoekerscentrum

bezoekerscentrum veluwe-noord

Een dagje Veluwe begint bij het bezzoe

Weblog

Wandelaars dennenbos

Volg de boswachters op de Veluwe voor het laatste nieuws

Veluwe

De meeste mensen denken bij de Veluwe aan bos. Maar Nederlands grootste natuurgebied na de Waddenzee heeft ook heide, zandvlakten, landgoederen, weidegronden en spectaculaire uitzichten over de rivieren.

Excursie in de VeluweEen groot deel van de Veluwe is bebost en bijzonder heuvelachtig. Het gebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen ijsmassa’s de bodem tot een stuwwal opstuwden. Het smeltwater heeft diepe geulen door de heuvels getrokken. Dat is nog goed te zien in Het Leesten en tussen Ugchelen en Hoenderloo.
De Veluwe is in de loop van de twintigste eeuw bebost. In eerste instantie voor houtproductie, maar tegenwoordig tref je een veel gevarieerder bos aan, waar de natuur weer zijn gang mag gaan en waar het heerlijk wandelen, fietsen en recreeren is. De oudste boskernen zijn te vinden in Hoog Buurlo, het Ugchelse Bos, het Spelderholt en het Hoenderlose Bos.

Woestijnlandschap

In het hart van het gebied ligt een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Net als de ‘echte’ woestijn kent het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel vijftig graden worden. ’s Nachts tuimelt het kwik dan zo’n veertig graden.

Stuwwallen

Bij Arnhem komt er een abrupt einde aan de Veluwe. Maar wel een mooi einde. Want het zijn de Rijn en de IJssel – twee van onze mooiste rivieren - die de zuidelijke begrenzing van de Veluwe vormen. De bossen op de glooiende stuwwallen bestaan uit eerbiedwaardige eiken, beuken en berken. Een wandeling door Renkums Beekdal is een ware belevenis met prachtige uitzichten. 

Overnachten

Deelerwoud

Dit fraai ogend, huis met veranda in het natuurgebied Deelerwoud (1.200 ha) met een heerlijke grote omheinde tuin tot voor kort nog in gebruik als onderkomen voor de boswachter is recent verbouwd